PRIČE IZ MLINA: Sjaj i bijeda u vrelu života / MLINI TALES: The Highs and Lows in the Heat of Life

*English below* 

Predavanje pod nazivom: PRIČE IZ MLINA: Sjaj i bijeda u vrelu života održat će se u sklopu festivala Župski pjat 29. travnja 2024. u 20 sati, čime će se Festival produžiti za jedan dan!

Predavač je Vedran Mezei, turistički vodič i autor povijesnog romana Treći ključ.

'Riječ je o tzv. storytelling eventu koji će se biti upriličen u nesvakidašnjem ambijentu starog mlina gdje će se uz plamen svijeća dočarati srednjovjekovna atmosfera koja prati temu predavanja. Uvodno će biti riječi o jednoj zanimljivoj odluci Vlade još početkom 14. stoljeća koja se odnosila isključivo na Mline. Priča se širi na društvene prilike u tadašnjoj Europi kada se nakon nekoliko stoljeća mračnog doba javlja pokret koji će temeljito promijeniti pogled na život većine stanovnika starog kontinenta. Govorit će se o nekim značajnim umjetničkim djelima toga doba kao i zanimljivim pričama vezanim uz njih. Na kraju će se razmotriti utjecaj tih događaja na Dubrovačku Republiku, ali i na vrijeme u kojem danas živimo', ističe Vedran.

"Događaj će se održati u starom mlinu obitelji Duper u Mlinima, nedaleko restorana Flamingo. S obzirom da je predavanje besplatno, a broj mjesta ograničen, zainteresirani broj posjetitelja već je prvoga dana oglašavanja na društvenim mrežama bio dovoljan da popuni prvi termin. Zato smo odlučili organizirati još jedan događaj na istom mjestu u utorak 30. travnja 2024. godine s početkom u 20 sati. Svi zainteresirani mogu se javiti porukom na broj telefona 095/328-4521 kako bi rezervirali svoje mjesto u mlinici. Kao i kod prvog termina, događaj u utorak je besplatan za sve posjetitelje.
Riječ je o tzv. storytelling eventu koji će se biti upriličen u nesvakidašnjem ambijentu starog mlina gdje će se uz plamen svijeća pokušati dočarati srednjovjekovna atmosfera koja prati temu predavanja. Uvodno će biti riječi o jednoj zanimljivoj odluci Vlade još početkom 14. stoljeća koja se odnosila isključivo na Mline. Priča se širi na društvene prilike u tadašnjoj Europi kada se nakon nekoliko stoljeća mračnog doba javlja pokret koji će temeljito promijeniti pogled na život većine stanovnika starog kontinenta. Govorit će se o nekim značajnim umjetničkim djelima toga doba kao i zanimljivim pričama vezanim uz njih. Na kraju će se razmotriti utjecaj tih događaja na Dubrovačku Republiku, ali i na vrijeme u kojem danas živimo."

Događaj će se održati u starom mlinu obitelji Duper u Mlinima, nedaleko restorana Flamingo. Predavanje je besplatno, a broj mjesta ograničen pa se mole zainteresirani da svoj dolazak prethodno najave na broj: 098344951 ili na Instagramu.

Program prvog Župskog pjata podržala je Turistička zajednica Općine Župa dubrovačka, ali i brojni suradnici i volonteri.

Ažurirano: Predavanje 29. travnja je popunjeno, a ono 30. travnja predavač nastavlja izvan programa Festivala.

'Ovaj me događaj baš veseli. Otvorili smo i drugi termin u utorak 30.4. koji još nije do kraja popunjen pa ako nekoga zanima javite mi se porukom da rezerviramo mjesto. Ulaz je slobodan.', naglasio je Vedran. Prijave za utorak na: 0953284521!

PRIČE IZ MLINA: Sjaj i bijeda u vrelu života
PRIČE IZ MLINA: Sjaj i bijeda u vrelu života

- - -

As part of the 'Župski Pjat' festival on April 29, 2024, at 8PM, a lecture titled MLINI TALES: The highs and lows in the heat of life will be held. The speaker is Vedran Mezei, a tour guide and the author of the historical novel 'The Third Key'.

'It's a so-called storytelling event that will take place in the extraordinary setting of an old mill, where the medieval atmosphere that accompanies the lecture's theme will be evoked by candlelight. There will be an introduction about an interesting decision made by the government at the beginning of the 14th century, which was exclusively related to Mlini. The story expands to the social conditions in Europe at that time when, after several centuries of the Dark Ages, a movement emerged that would profoundly change the outlook on life for the majority of the continent's inhabitants. We will discuss some significant artistic works of that period as well as interesting stories related to them. In the end, we will consider the impact of those events on the Dubrovnik Republic, as well as on the time we live in today', Vedran highlighted.

The event will take place at the old mill owned by the Duper family in Mlini, near the Flamingo restaurant. The lecture is free, but the number of seats is limited, so interested individuals are kindly requested to RSVP via +38598344951 or DM @zupski_pjat on Instagram!

The programme of the first Župski pjat festival is supported by the Tourist Board of the Municipality of Župa dubrovačka, The Society of Friends of Dubrovnik Antiquities as well as numerous collaborators and volunteers.

MLINI TALES: The highs and lows in the heat of life
MLINI TALES: The highs and lows in the heat of life
info@zupski-pjat.com
Powered by Ipsum
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram